Bautzen in de Oberlausitz

In het oosten van Duitsland, in de regio Oberlausitz ligt de stad Bautzen (Budyšin). Het kleine historische stadje met ruim 41.000 inwoners kent talrijke bijzondere bouwwerken, tradities en culinaire genot.

Ontdekt u tijdens een stadswandeling de vele monumenten. Bijvoorbeeld de Alte Wasserkunst. Het technische museum, eens in gebruik om water vanuit de Spree in de stad te pompen, is een symbool van de stad. Vanaf de 47 m hoge toren heeft u een prachtig uitzicht. Het raadhuis met 3 torenklokken bevindt zich direct aan de markt. De Dom St. Petri, die sinds 1534 als simultaankerk door de katholieke en evangelisch-lutherse gemeenschap wordt gebruikt, vindt u direct aan de Fleischmarkt.

Na een indrukwekkende stadswandeling kunt u in de meer dan 30 restaurant en caféetjes genieten. Ook hier vindt u paar bijzonderheden, zoals de Mönchshof waar u middeleeuws kunt tafelen.

Een highlight in de stad beleeft u tijdens de pasen. Het jaarlijke "Osterreiten" - de processie te paard door de Sorben - is een bijzondere ervaring.

Waar de mosterd wordt gemaakt

Een culinaire specialiteit die de stad ook over de grenzen bekendheid geeft is de Bautz'ner Senf. De mosterd kunt u direct aan de markt, in het gezellige winkeltje, in verschillende varianten proberen. Wat dacht u van een pittige grove mosterd, een zoete honigmosterd of een exotische vijgenmosterd. Leuk om cadeau te geven, maar minstens zo lekker om zelf mee te nemen. In het restaurant "Bautzener Senfstube" kunt u van heerlijke gerechten rondom de mosterd genieten.

Paasruiters in de Oberlausitz

In en om Bautzen leeft de Sorbische gemeenschap. De ca. 60.000 Sorben spreken een eigen - west-slavische - taal. Deze vindt u overal in de stad terug. Op de straatnaambordjes, maar ook in de winkeltjes en de Sorbische restaurants.

In het Sorbische Museum ontdekt u de tradities en geschiedenis.

›› Ons bezoek aan Bautzen