Grensmonument van Hötensleben

30 km muur aan de voormalige Duits-Duitse grens

Een aantal weken geleden waren we met een groep onderweg door de Harz en op de Elbe. Op onze weg terug naar het hotel werd nog een extra programmapunt ingelast aangezien de dames en heren toch nog graag iets van de grens tussen Oost- en West-Duitsland wilden zien, en zo reden we naar een onbekend en misschien ook wel onbemind stukje Saksen-Anhalt: Hötensleben.

Grensmonument HötenslebenHet dorpje stond aan de grens naar West-Duitsland, de laatste huizen van Hötensleben lagen direct aan de muur. Een aantal lezers zullen met gefronste wenkbrauwen het woordje muur lezen. Er stond toch een IJzeren Gordijn aan de grens? En dat klopt. Op de Duits-Duitse grens stond op bijna 1400 km het IJzeren Gordijn, op ca. 30 km werd echter een muur gebouwd.

Deze grenszone in Hötensleben bestond - vanuit het westen gezien - uit het riviertje de Aue, de 3,4 hoge grensmuur, stalen obstakels die weerstand boden aan auto's en vrachtwagens, een geharkte strook voor sporenonderzoek, de kolonnenweg waar de grenssoldaten veilig over konden rijden, het open schietterrein, een stalen omheining die de wachtposten waarschuwede zodra deze werd aangeraakt en opnieuw een geharkte strook en een veiligheidsmuur. Al met al een behoorlijke veiligheidszone. De officiële versie van de DDR was, dat men de grens tegen het indringen van mensen uit het westen bouwde. Na wetenschappelijke vergelijkingen, o.a. met de Chinese muur werd al snel duidelijk dat dit een leugen was en er alleen toe diende de mensen aan een vlucht uit de DDR te hinderen.

Bij Hötensleben staat nog ruim 350 meter muur. Sinds 1989 toen de grenzen tussen Oost- en West-Europa verdwenen is hier niets veranderd.

In de afgelopen 25 jaar, is de val van de muur en het IJzeren Gordijn een van de belangrijkste politieke ontwikkelingen in Europa, staat u er ook eens bij stil tijdens uw vakantie in Saksen-Anhalt of tijdens een rit naar Berlijn. Het Grensmonument is vrij toegankelijk.

Route: vanaf de A2 (Hannover-Berlijn v.v.) - afslag 64 richting Wefersleben. Nog gemakkelijker: geeft u in uw navigatiesysteem volgende straat in u komt dan bij het Grensmonument van Hötensleben uit: Kappellenweg - Hötensleben (Postcode 39393)