vakantieland ... cultuur en natuur beleven

Wandelen met de Harzer Wandernadel

U wandelt graag en wilt in uw vakante van natuur en bergen genieten? Dan moet u naar de Harz - Duitslands noordelijkste middengebergte - en wordt u Harzer wandelkoning met de "Harzer Wandernadel".

Op 222 bezienswaardige plaatsen door de gehele Harz zijn stempelplaatsen ingericht. Deze bevinden zich in de buurt van romantische restaurants, rustikale schuilhutten en interessante uitzichtspunten. Ook bergwerken, burchtruïnes, natuurmonumenten en natuurlijk ook op de Brocken wachten met een stempel op.

Gezien de afstand tussen de stempelposten verschillend in lengte en zwaarte zijn is de Harzer Wandernadel ook geschikt voor niet geoefende wandelaars. Kinderen maken graag jacht op de stempels en zijn zo ook vol enthousiasme aan het wandelen. 

De Harzer Wandernadel kan ook in combinatie met andere wandeltochten worden gemaakt. Wie de Harzer Hexen Stieg, De Selkestieg of het "Grüne Band" - langs de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland - wandelt komt langs de talrijke stempelplaatsen van deze themaroutes.

En zo werkt het...

De wandelpas wordt op uw naam uitgesteld en is niet overdraagbaar op een andere persoon. In de pas verzamelt u stempels voor de Harzer Wander-nadel en de Harzer Wandelkoning.

Het doel is te voet de gehele Harz te ontdekken en stempels aan verschillende stempelplaatsen te verkrijgen. Daarom wordt iedere stempelplaats maar 1 x aangerekend.

Mocht een stempel ontbreken of stempelen door de weersomstandigheden niet mogelijk zijn, dan is het voldoende om het identificatienummer van de stempelpost (binnenkant op de klep) en de plaats in het stempelveld te noteren. Dit wordt dan ook erkend.

het verkrijgen van alle stempels is niet tijdgebonden. U kunt hier zelfs meerdere jaren over doen.

Wanneer u voldoende stempels heeft verzamelt kunt u zich met de betreffende wandelspeld belonen.

Veel plezier bij het wandelstempelen in de Harz!

Wandelen met de Harzer Wandernadel

 

Voor kinderen wordt wandelen zo een leuke activiteit.

Kaartmateriaal en Wandelpas

De driedelige kaartenset in schaal 1:50.000 met alle 222 stempelplaatsen en de stempelpassen van de Harzer Wandernadel zijn verkrijgbaar bij de verkooppunten in de Harz.

Informatie

Actuele informatie rondom de Harzer Wandernadel, beschrijvingen, foto's van alle 222 stempelplaatsen en een lijst van deelnemende touristische organisaties en kuurbedrijven welke de wandelpassen en het bijbehorende speldje van de Harzer Wandernadel voor u gereed houden, vindt u - nu ook in het Nederlands - op www.HarzerWandernadel.de