De schenking van Christoph Müller

Sinds meerdere jaren is de verzamelaar Christoph Müller uit Berlijn vastbesloten zijn collectie van 155 schilderijen van Hollandse Meesters aan het Staatliches Museum in Schwerin te schenken. Een feit, dat nu in de daad is omgezet. De gift is daarmee de grootste schenking in dit genre die een Duits museum sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ontvangen.

Christoph Müllers interesse gold niet de meest bekende schilders. Veelmeer richtte hij zijn blik op de veelzijdigheid van de Hollandse Meester, het aantal schilders, de verschillende stijlen en epoches. Met name lanschappen, marine en stillevens zijn in de verzameling te vinden. Maar ook portretten, religieuze historie en architectuur komen niet te kort. En zo zijn in de collectie werken te vinden van Joos de Momper en Gillis van Coninxloo, Hendrick van Steenwijck en Pieter Neeffs, Gillis van Valckenborch en Hendrick van Balen, Paulus Potter en Jan Wijnants, Jacob van Es en Martinus Nellius, Hendrick Pot en Nicolaes Moeyaert, Anthonie Palamedesz en Pieter Codde, Jan Porcellis en Simon de Vlieger.

De schenking door Christoph Müller vergroot de verzameling van het Staatliches Museum Schwerin met zijn rond 600 Hollandse Meesters. Het museum beschikt daardoor over een van de omvangrijkste Hollandse bestanden in Duitsland en is de belangrijkste verzameling voor deze epoche.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Nederlandse en Belgische ambassades. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt ook een catalogus met een overzicht van de schenking.

Na de tentoonstelling KOSMOS DER NIEDERLÄNDER - De schenking van Christoph Müller, die de volledige verzameling toont, zullen wisselende schilderijen in de bovenste etage van de Schweriner Galerie te zien zijn.

J. C. Rietschoof (1652 – 1719) © Staatliches Museum Schwerin, verzameling Christoph Müller / foto: Göran Gnaudschun

Galerie Alte & Neue Meister Schwerin

U vindt de Galerie Alte & Neue Meister direct aan het meer Schweriner See, naast het kasteel. In 1882 werd het toentertijds toonaangevende museumsgebouw geopend. 

De Galerie Alte & Neue Meister beherbergt een buitengewone collectie Hollandse meesters uit de 17e en 18e eeuw. Ook werken van o.a. Peter Paul Rubens, Ferdinand Bol en Hendrick Avercamp - de schilder die de zo typisch Hollandse winterlandschappen schildere.  

Ook sculputren van de beeldhouwer Ernst Barlach en Duitslands grootste verzameling aan werken van Marcel Duchamps worden hier tentoongesteld.


Galerie Alte & Neue Meister Schwerin op een grotere kaart bekijken