Een week voor palmzondag ploft de reclame voor de komende week weer op de mat. De discounter om de hoek springt met zijn aanbiedingen in het oog. Vanaf maandag: 12 kakelverse kwarteleitjes en kaviaar, ook truffelpaté en gerookte zalm ontbreken niet in het assortiment.

Prima, Pasen mag dan wel het einde van de vastentijd zijn, maar toch. Vroeger genoten we van de paaseieren die onder de de bosjes en struiken in de tuin waren verstopt, gewone kippeneieren. Daar kwam geen kwartel of steur aan te pas. Pasen is het belangrijkste christelijke feest en mag geen commercieel festijn worden. Hierin gesterkt valt een besluit. Dit jaar zullen we tijdens Pasen naar Bautzen in de Oberlausitz gaan. Gelukkig hebben we vrienden, die in de binnenstad van Bautzen wonen. Eén telefoontje is genoeg om een slaapplaats te regelen.

De Oberlausitz is de regio in het zuidoosten van Saksen aan de grens met Polen en Tsjechië. Hier in de regio is de Sorbische gemeenschap thuis. De West-Slavische minderheid spreekt naast Duits ook Sorbisch. De Sorben zijn de nazaten van de Slaven die eeuwen geleden tussen de Elbe en de Oder woonden.

Paasrijden - Processie te Paard

Op paaszondag vindt in de Oberlausitz traditioneel het paasrijden plaats. De Sorbische paasprocessie werd voor het eerst in 1541 schriftelijk vermeld. Inmiddels rijden meer dan 1600 Sorben in meerdere processies door de Oberlausitz Daarbij mogen de verschillende groepen zich niet kruizen. De mannen in slipjas en hoge hoed op prachtige paarden dragen een vaandel, een kruis en een afbeelding van de opgestane Jezus met zich mee. Hoe vaak de ruiter aan de processie heeft meegedaan kunt u herkennen aan de versierde halsters. Eenvoudig gezegd, veel pronk betekend vaak meegereden. Rond half 10 in de ochtend zullen de ruiters de stad verlaten. Tijdens de rit wordt gebeden en deels een zegen uitgesproken.

Ondanks dat we in de binnenstad van Bautzen zullen zijn moeten we vroeg genoeg een goede plek bemachtigen om de intocht van de ruiters te zien. Rond 16.30 uur worden ze verwacht. De markt zal net als altijd vol met publiek zijn. Van verre hoor je ze komen. Tientallen hoefijzers op de keien van de stad en het gezang van de paasrijders. Dat is Pasen! Traditie in plaats van commercie. En dan? Eten moeten we ook op paaszondag, maar zeker geen kwarteleieren en kaviaar. We kennen inmiddels een gezellig middeleeuws restaurant, waar ook Sorbische gerechten geserveerd worden, voor ons de kleine portie, want we weten nu al wat het dessert gaat worden een middeleeuwse "Girzebrey mit Rosinen unnt Zimmet" - een gierstebrij met rozijnen, suiker en kaneel. En terwijl we aan lange houten tafels en banken bij het haardvuur genieten en vinden dat we toch eens vaker naar Bautzen moeten komen, kijkt een duiveltje vanaf de schouw op ons neer.